Őszi erősorrend!

2010.12.01. 18:57

Ugyan elvileg még egy fordulót megrendeznek a magyar bajnokság 2010/2011-es kiírásának "őszi" versenyfutásában, de én biztos vagyok benne sajnos, hogy Monicomp Liga küzdelmeket már csak a következő esztendőben látunk. Ezért arra gondoltam, hogy a szezon első felének lezárásaként készítek egy alternatív tabellát, amelynek keretében megtudhatjátok, hogy szerintem mi az NB1-ben a valós erősorrend. Az ötletet Szaniszló Csaba blogja: a www.kommentatorallas.hu adta. Ha érdekel a véleményem, akkor kattints a "Tovább" gombra.

 

1.Videoton:

 Azt hiszem egyáltalán nem meglepő, hogy ezt a táblázatot is a Videoton vezeti, a fehérváriak a legkevesebb gólt kapták, és a legtöbbet rúgták az élvonal mezőnyében. Játékoskeretük és szakmai stábjuk a magyar labdarúgás színterén abszolút kiemelkedő, amelyet őszi pozíciójuk tökéletesen igazol. A nehéz kezdést kiváló folytatás követte részükről, hiszen a siófoki betlit követően (1-1), illetve a Maribor elleni kupapárharc után majdnem menesztették a dr. Mezey György által irányított edzőkart, de végül kitartottak a szakember mellett, és így utólag biztosan egy kicsit sem bánják a vezetők ezt a döntésüket, mivel parádés féléven vannak túl a piros-kékek. Elviekben csak akkor tudnak majd télen erősíteni, ha André Alves vagy Elek Ákos távozik tőlük, engem azért megdöbbentene, ha nem vásárolna senkit télen a Fehérvár.

2. Debrecen:

Annak ellenére, hogy idegenben még nyeretlen a Loki, azért "lőtávolon" belül maradt nekik fő riválisuk az aranycsatában; a Vidi. A Herczeg-tanítványok az Európa Liga csoportkörében is tisztességesen megállják a helyüket, ami mindenképpen több, mint dicséretes. Az erőltetett őszüknek köszönhetően azt a célt szabta meg a pontvadászat első 16-17 fordulójára a hajdúsági vezetőség, hogy ne veszítsék teljesen szem elől a Mezey-legénységet. Szempont kérdése, hogy ezt a követelést sikerült-e teljesíteniük, hiszen az 5. helyen állnak a tabellán, 8 ponttal lemaradva a Fehérvártól. Herczeg Andrásnak muszáj erősítenie az uborkaszezonban a keretén, mert ha minden így marad, akkor nem fognak a DVSC hívei újabb bajnoki aranyérmet ünnepelni a Cívisvárosban. Vendégként a Loki mérlege több, mint riasztó, hiszen 3 döntetlen mellett az összes többi mérkőzésüket elvesztették Czvitkovicsék.

3. Ferencváros:

Nagyon kevesen múlt az, hogy a dobogón térjen pihenőre a Fradi! Amennyiben Pakson tegnap győztek volna, akkor egészen a második helyig repültek volna a kilencedik kerületiek, de riválisuk legyőzte a zöld sasokat (3-2). Prukner László helyenként jól futballozó együttest hozott össze, de hatalmas pofon(ok)ba is beleszaladtak néha a zöld-fehérek. Emlékezzünk csak az Újpest elleni 6-0-ra, vagy rögtön a derbi után a Siófokkal szembeni 1-2-re, de a Ferencváros felállt a padlóról, és azóta szinte szárnyakat kapott. A csapat egyetlen szépséghibája talán az, hogy viszonylag sok légiós alkotja a keretüket, de már legalább a trénerük magyar. Szerethető ez a Ferencváros, kiknek szurkolói reménykednek, hogy télen megoldódnak a körülöttük is egyre gyakrabban felvetődő tulajdonosi problémák.

4. Zalaegerszeg:

Csank János gárdája eredményes, de nem látványos futballal rukkolt elő hétről-hétre az idei kiírásban, ez a tény a szakember habitusát és edzői hitvallását ismerve várható volt, hogy idén sem lesz másképpen. A zalaiak háza tájáról is kaptunk aggasztó híreket még az ősz elején, anyagi gondokról, a fizetések csúszásáról, de ahogy jöttek sorban a sikerek ezek a hangok is elcsendesedtek, és most már talán nyugodt körülmények között készülhetnek a kék-fehérek, akik a Monicomp Liga tabelláján a második helyen állnak, de azért az szinte hihetetlen lenne, ha egyáltalán nem esnének vissza tavasszal a Csank-tanítványok.

5. Kaposvár:

Kaposváron minden évben úgy kezdi el az alakulat a szereplését, hogy céljuk az NB1-es tagság megőrzése! Az idei kiírás előtt is ezt kommunikálták folyamatosan a média felé a Rákóczi hivatalos képviselői, és ami még megijeszthette a drukkereket, hogy Prukner László is távozott a somogyiaktól, de Sisa Tibor személyében ismét minőségi szakember érkezett a zöld-fehérek kispadjára. Az aggályok a szezon előtti pár hétben csak fokozódtak, a másod-, harmadosztályból igazoltak játékosokat Sisáék, azonban aligha gondolták volna, hogy ilyen jól sül el az új koncepciójuk. Persze Oláh Lóránt kulcsszerepe vitathatatlan Kaposváron,  de azért focizik ott, hogy gólokat szerezzen, és hasznosan futballozzon. A Rákóczi 29 összegyűjtött ponttal a dobogó legalsó fokán található meg! EZ SZÉP ŐSZ VOLT!

6. Paks:

Szinte csoda, amit Kis Károly művel Pakson ebben az idényben! A Paks a tabellán is a hatodik, 28 megszerzett egységgel, de a hatalmas skalpok is széppé tehették számukra a pontvadászat első felét, hiszen idegenben megverték az Újpestet a zöld-fehérek, otthon legyűrték az FTC-t, szoros meccsen maradtak alul a Videotonnal szemben, leikszeltek hazai közönségük előtt a Lokival, valamint az MTK-val, és még sorolhatnánk. Ami még nagyon fontos a tolnaiakkal kapcsolatban: kizárólag magyar labdarúgók alkotják játékosállományukat. Mi a példaértékű, ha nem ez a fiataljaink számára.

7. Kecskemét:

Az első fél év elején még kiesőjelöltnek tartott KTE már a középmezőny tetején kopogtat Tomiszlav Szivics irányítása alatt. A szerb tréner vezetésével teljesen új erőre kaptak az alföldi lila-fehérek, akik sorozatban húzzák be a találkozóikat. A következő körben a Ferencváros otthonába látogatnak. A kecskemétiek kicsit sem bánnák, ha még idén megrendeznék ezt az összecsapást. A centenáriumi évüket ünneplő lilák aligha fognak az idény végén kiesési problémákkal küzdeni, sőt akár az első hat pozíció valamelyikét is elhódíthatják.

8. Pápa:

Na innen nehezedik a helyzetem, mert ebben a szezonban a középmezőnyt rendezni brutálisan nehéz feladat, de megpróbálkozom vele! A Lombard szerepe érdekes, a tavalyi évhez hasonlóan most is rendkívül ingadozó a produkciójuk. Egyik fordulóban nagyszerűen fociznak, míg a következőre tökéletesen összezuhannak, és másodosztályú színvonalon (sem) teljesítenek. Nem mondhatnánk, hogy fiatal a bakonyiak kerete. A rutinos Bárányos Zsolt, Tóth Norbert, illetve Szűcs Lajos sem a fiatalságot képviselik. Az elmúlt körökben ismét rosszabb arcát mutatja a Lombard. Az MTK vagy a Ferencváros elleni zakó megtörte őket, ezért szépen lassan leszakadnak a közvetlen élbolytól. Véber György tanítványaitól hatalmas hullámvasutazást várok tavasszal, szerintem lejjebb végeznek a táblázaton, mint a jelenlegi hetedik pozíció.
 

9. Győr:

A pénz nem minden a fociban sem! Már ezt is tudjuk mi, a magyar foci szerelmesei, hiszen a magyar szinten tehetősnek számító ETO rendkívül gyenge őszt produkált, és az alsóházban végzett a Pintér-legénység, amit én a bajnokság kezdete előtt biztosan nem gondoltam volna. A zöld-fehérek nem tudtak tökéletesen felkészülni az új idényre, hiszen a Montpellier, illetve a Dinamo Zagreb elleni Európa Liga párharc rendkívül sokat kivett a nyugatiak erejéből. Természetesen mivel nem jönnek az eredmények, erősödnek a negatív vélemények! Sokan előveszik a vezetőséget átigazolási politikája miatt, illetve Pintér Attila személyét is elég sok kritika éri, de az Újpest ellen rendkívül fontos "rangadót" nyertek, mivel így elléphettek a veszélyeztetett zónából, és a negyedik kerületieket sodorták nagy bajba. Én a Győr részéről télen hatalmas változásokat várok, új igazolásokat, távozó focistákat egyaránt, de meglátásom szerint Pintér Attila biztosan marad a pozíciójában.

10. Honvéd:

A Morales ügy rendesen törést okozott a kispestiek eddig megszokott "életében". Gondolom sokak által ismert történet, hogy Morales pár hete borította a bilit, és a klub körülményeire hivatkozva búcsúzott a vörös-feketéktől. Azóta a szakmai munkáért Szalai László felel, ő azonban nem tudta még csapattá összekovácsolni játékosait, így a Siófok, illetve a Vasas ellen egyetlen pontot szereztek, és ami talán nagyobb baj: csak egyetlen gólt rúgtak a fővárosiak.

11. Haladás:

Megérkezett Aczél Zoltán, és tör fel a Hali, mint a talajvíz! Hazai pályán újdonsült edzőjével még makulátlan a Szombathely teljesítménye, vendégként vannak gondok, de a bennmaradással meglátásom szerint nem lesz problémájuk. A zöld-fehérek átigazolásokról beszélnek és az uborkaszezonban szeretnének erősíteni, ami azt sugallja számomra, hogy a Haladás nem küzd anyagi gondokkal, ami a Monicomp Ligában talán elég az NB1-es tagság megőrzésére, ha ők kiesnének nem lenne ZTE-Haladás, és ezzel a rangadóval biztosan sokat veszítenének a szurkolók, kár hogy a televíziós társaságok nem így gondolják, és nem láthattuk élőben a két alakulat őszi párharcát!

12. Újpest:

Kezd szépen lassan tönkremenni az Újpest! Mint a messiás úgy várják az új főszponzort, vagy befektetőt a negyedik kerületben, aki csak nem akar érkezni. Mondjuk Kovács Zoltánék legalább nyíltan beszélnek a problémáikról, így minden kedves szurkolójuk időben értesülhet szeretett klubjuk helyzetéről. Mészöly Géza egy interjújában úgy fogalmazott, hogy decemberre várható megoldás, én nagyon kíváncsian várom a fejleményeket, egy biztos: fiatal keretük ősszel nem hozta az előre elvárt eredményeket, és a kieső helyek közelébe sodródott, ami sok szimpatizánsuk számára megrázóan hatott! A lila-fehérek csupán egy jobb tavaszban reménykedhetnek.

13. MTK:

A kék-fehérek bajban vannak, hiszen az Újpesttel egyetemben csak három pontra vannak a "bűvös vonaltól". Pedig az MTK vezette is a pontvadászatot, de az már rég volt, azóta sok víz lefolyt a Dunán. A fővárosiak keretét kizárólag fiatalok alkotják, ahol Kanta József vagy Vukmir a korelnök, ott komoly elöregedési veszélyről nem beszélhetünk. Az MTK is taccsra vágódott anyagilag rendesen, ha nem lenne a Sándor Károly Akadémia, ki tudja hol lenne most a Garami-legénység.

14. Siófok:

A Balaton-partiak erősen kezdték az idényt! Otthon döntetlent értek el a Vidivel, az Újpesttel, kicsapták a Debrecent, megverték az Üllői úton a Fradit, de amikor jöttek a hasonló erősségű gárdák, akkor bajban voltak a sárga-kékek, és lehet, hogy gondban is lesznek tavasszal. Jelenleg a 14. helyen állnak, egyetlen pontra a kieső zónától.

15. Vasas:

A centenáriumi évüket ünneplő angyalföldieknek nem sok okuk van a vigadásra, hiszen szétestek a piros-kékek. Pénzbüntetést is kaptak már a játékosok, de az sem használt, Komjáti András pedig ki tudja meddig képes még tartani a hátát. Az elmúlt napok hírei szerint a Wallis mentheti meg őket, erre majd a tél biztosan megadja a választ. Szerintem ők csak abban bíznak, hogy az utolsó őszi kör már nem kerül megrendezésre, mert hihetetlenül rossz formában futballoznak Lázokék.

16. Szolnok:

Az én olvasatomban a MÁV minden tekintetben utolsó, igaz az ő feljutásuknak nem is örültem igazán, mert sejthető volt, hogy ölni akarják majd ellenfeleik játékát. Kisebb és nagyobb sikerrel ezt meg is tették. A Tisza-partiak, ha nem erősítenek, akkor készülhetnek a második ligára, ahol reálisan a helyük van. És kíváncsi vagyok, hogy tartják-e a szavukat, mert az MLSZ úgy adott licencet nekik saját pályájukra, ha tavaszra a villanyfény kérdését megoldják. Ezzel kapcsolatban várom a fejleményeket, megemelném a kalapom, ha tavasszal már reflektorokkal felszerelve fogadná riválisait a Szolnok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1foci.blog.hu/api/trackback/id/tr622486721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása